Glasögonglas

Varför jag älskar färgskiftande glas

augusti 12, 2021 | Glasögon
Hem » Blogg » Glasögon » Varför jag älskar färgskiftande glas

I det här inlägget så ska jag lite enkelt försöka reda ut varför jag älskar färgskiftande glas. Det är med andra ord mina högst personliga åsikter och det är så du ska läsa det här inlägget. Du som har följt bloggen sedan tidigare vet att kärt barn har många namn och någonstans har du säkert hört fotokromatiska glas, färgskiftande glas, Transitionsglas eller Photofusion. Det blandas hej vilt med andra ord men vi menar alla samma sak.

Glas – som blir mörkare ju mer solljus som de utsätts för.

Hur fungerar det?

Hur det fungerar rent tekniskt ska vi inte reda ut här och nu, det är förmodligen inte jag som ska göra det heller. Det finns det andra som gör bättre. Rent funktionsmässigt så fungerar det däremot som så att om solen får för sig att dyka upp och förgylla min dag så förvandlas mina glasögon till ett par solglasögon.

Om solen sedan blir trött och går och lägger sig så förvandlas mina solglasögon tillbaka till ett par glasögon. Smidigt va?

Compare imagesCompare images

Varför är de då så bra?

I mina 4-5 senaste glasögon har jag uteslutande valt att sätta in färgskiftande glas. Jag skulle gissa på att det beror på att jag kanske är en något lat glasögonanvändare. Jag vet att en del älskar slipade solglasögon eller clip-on och visst det finns en tjusning med det också. Jag däremot tycker att det är skönt att slippa ha med två par glasögon eller ett par clip-on.

Låt mig ge dig två exempel:
Det första kanske känns lite mer avlägset just nu men det kommer med säkerhet en tid efter pandemin också. Du är iväg på semester och solen gassar på riktigt bra trots att det är dags att gå på en sen middag. När du går iväg till middagen så vill du absolut ha solglasögon. Någon timme senare när det är kolsvart och den tvivelaktiga gatubelysningen inte riktigt gör jobbet behöver du ett par vanliga glasögon. Visst hade känts skönt med ett par glas som anpassade sig efter hur ljust det är?

Mitt andra exempel är när man sitter inne på ett kontor. Luftkonditioneringen fungerar bra och man tänker inte riktigt på hur härligt väder det är där ute. Det drar ihop sig för lunch och kollegorna vill sitta ute i solen och äta. Du hakar på, ni beställer mat men du känner att du borde ha tagit ett par solglasögon…

Någonstans här är du nog med på varför jag tycker dem är så bra men det finns faktiskt en sak till som jag verkligen älskar med dem. Om man väljer Transitions Xtractive eller Photofusion extra grå så reagerar glasen även när man kör bil. Det är något som jag verkligen gillar, att köra bil alltså.

Att glasen blir mörkare gillar jag också. De blir ungefär 50% mörka skulle jag säga. Vilket jag tycker är helt perfekt när jag kör bil. Ett par slipade solglasögon kan jag många gånger uppleva som lite för mörka vid bilkörning. Det är trots allt Sverige jag bor i. Lite toning vill jag däremot gärna ha, det blir mer avslappnat för ögonen om jag får bort de vassaste reflexerna.

färgskiftande glas behövs när solen går ned

När är de inte så bra?

De är inte så bra om du tagit en skön kaffe i solen och är sen in i ett Teams/Zoom-möte. Dina glasögon kommer med största sannolikhet inte att hinna slå om. Dina kunder eller kollegor kommer med andra ord att ha bra koll på att du nyligen var ute i solen.

Jag har testat vanliga Transitions & Photofusions alltså inte Transitions Xtractive eller Photofusion mörk grå och de var jag inte alls lika nöjd med. De blev enligt mig inte tillräckligt mörka och jag upplevde inte att de plockade bort mitt behov av solglasögon. Kände helt enkelt inte att jag vann särskilt mycket på det. De reagerar dessutom inte i bilen, vilket är ett klart minus.

En annan sak som kan vara bra att känna till är att de reagerar när det är kallt. Om du är ute på vintern i minusgrader så kommer du alltså få en toning på glasen. Jag personligen har inget större problem med det och många gånger är det ändå skönt att ha den toningen men bra att känna till.

Transitions på vintern

Tips!

Välj ett par bågar som passar både som glasögon och som solglasögon.

Min summering:

✅ Du slipper ta med clip-on eller slipade solglasögon

✅ Jag älskar dem vid bilkörning

✅ Smidigt på solsemestern eller en lunch i solen

✅ Välj extra mörka (Transition Xtractive eller Photofusion Extra mörk)

⛔ Välj ett annat glas om du bestiger berg i kalla miljöer

⛔ Kan avslöja dig när du tar en extra smygfika i solen

Visa alla inlägg