glasögonglasGlasögonglas

Att välja glas

Att välja glas är inte alltid helt enkelt och här ger vi dig en vägledning för vad som kan vara viktigt att tänka på. Om du känner dig osäker eller vill ha någon att bolla med så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi älskar glas och de möjligheter som finns, för att skapa ett par unika glasögon.

Ring eller maila oss. Vi finns där för dig!
08-642 23 22 eller info@hultinsoptik.se

Behöver du hjälp att tyda ditt recept?
Här hittar du vår guide.

Att välja glas (solglas)

1. Vilken typ av glas vill du ha?

Det första du behöver göra är att bestämma vilken typ av glas som du vill ha i dina nya glasögon. Vilken funktion, känsla & attityd är du ute efter?

Vi har delat upp glasen i klarglas, färgskiftande glas, gradalglas och solglas. För den bästa översikten så rekommenderar vi att du använder filterfunktionen i webshopen.

Klarglas

Klarglas är det vanligaste och är precis vad det låter, klara glas. Här kan det vara värt att tänka till hur du använder dina glasögon. Är det mestadels som läsglasögon så kanske bara en enklare ytbehandling krävs. Om du istället har ett ständigt uppkopplat liv med många skärmtimmar kanske glas anpassade för våra digitala liv är att föredra. Oavsett så är klarglasen till för dig som inte vill ha någon ton eller färg i glasen.

Färgskiftande glas (transitions/fotokromatiska)

Färgskiftande glas ändras efter ljusförhållanden. Ju ljusare det är desto mörkare blir glasen. Perfekt för dig som har ljuskänsliga ögon eller helt enkelt bara vill slippa att bära med dig ett par extra solglasögon. Här finns det olika nivåer på hur mörka respektive ljusa glasen blir. Fundera lite på hur du kommer att använda glasögonen och hur mörka du vill att de ska bli.

Tips! Tänk även på att välja en båge som passar både som ”solglasögon” och som vanliga ”glasögon” utseendemässigt.

Gradalglas

Gradalglas ger en mörkare ton upptill och blir gradvid ljusare nedåt. Glasen har blivit väldigt populära den senaste tiden, ger lite extra attityd till bågen och samtidigt avslappnande ton i glasen. I vår webshop så har vi valt ut de populäraste alternativen men om du önskar så har vi möjlighet att skräddarsy glas i många olika färger och toningar. Ta kontakt med oss så löser vi det.

Solglas

Solglasen behöver nog ingen närmare presentation. Perfekt för dig som vill ha styrkor i dina solglasögon. Finns i olika färger och är ett bra alternativ när man ex. vill slippa linser i ögonen. Vi kan även montera slipade solglas i både solbågar och oftalmiska bågar, vilket gör dina valmöjligheter kring val av båge betydligt större.

Att välja glas till dina glasögon

2. Vilka glas passar för mina styrkor?

Om du har högre/starkare styrkor så är det bra att välja ett högre brytningsindex. Standard är 1,5 och väljer man t.ex 1,6 istället så blir glasen ca 30% tunnare. Och väljer man 1,67 så blir samma styrka ca 50% tunnare i jämförelse.

Med högre styrkor så menas över +3,0 och -3,0. Man kan självklart välja högre brytningsindex för mindre styrkor också. Då blir glasen lättare, lite tunnare och segare i materialet. Men det gör inte lika stor skillnad som för dem som har starkare styrkor.

  • Har du under -3,0- +3,0 välj 1,5 eller 1,6 index.
  • Har du över -3,0-+3,0 välj 1,6 eller 1,67 index.
    Ju högre styrka desto större skillnad i tjocklek på glasen.

Alla beställningar som läggs i webshoppen ses över av leg. Optiker. Skulle vi se att något är avvikande eller inte kommer att bli bra så hör vi av oss till dig. Känn dig trygg med att vi kommer att leverera din produkt med högsta kvalitet. Alla glas slipas in i vår verkstad på Södermalm i Stockholm.

3. Vad behöver jag för ytbehandlingar på glasen?

Det enkla svaret är ”den bästa”. Ytbehandligen är en väldigt stor del av glaset och hur du kommer att leva med och uppleva glaset. Därför har vi valt att inkludera den bästa ytbehandlingen på alla våra premiumglas.

Alla har vi säkert sett folk på bild där ögonen inte riktigt syns bakom glasögonbågen. Dessa personer har en dålig ytbehandling på sina glas och får således mycket reflexer i glasen. Det gör att det rent kosmetiskt inte ser bra ut, då man inte ser ögonen ordentligt men än viktigare är att den som bär glasögonen inte får en skarp bild ut genom glaset (med ögontrötthet som följd). De bästa behandlingarna har flera olika lager för att göra ytan så smuts, damm och repfri som möjligt. Dessutom är ytan vattenavvisande och har ett inbyggt UV-skydd som kan jämställas med solskyddsfaktor 35.

På många av våra glas kan du även utan kostnad välja till blåljusskydd. Detta filter skyddar ögonen mot skadligt blått ljus. Bra för dig som jobbar mycket framför skärm. Värt att veta är att glasen då kan få en väldigt lätt gul ton.


Vad skiljer ett dyrt glas från ett billigare?

  • Upplösningen i glaset, bättre optik för skarpare och mer naturlig syn
  • Funktioner (ex. färgskiftande eller anpassat för ett uppkopplat liv)
  • Ytbehandlingar som gör dina glas mera reptåliga, smuts- vatten- och dammavvisande, samt tar bort irriterande reflektioner.
  • UV skydd för din långsiktiga ögonhälsa
  • Tunnare, lättare och mer eleganta glas som gör att du inte bara ser bra, utan även ser bra ut