Åsa i tonade glasögon

Tonade glasögon

juni 16, 2024 | Glasögon
Hem / Mode / Tonade glasögon

Vi fÄr mÄnga frÄgor kring tonade glasögon och det Àr inte sÀrskilt konstigt dÄ det blir otroligt snyggt. Att sÀtta en liten lÀtt ton i glasen gör oftast att glasögon fÄr lite mer attityd och sticker ut lite. I det hÀr blogginlÀgget sÄ ska vi försöka förklara och besvara de frÄgor som brukar dyka upp.

Tonade glasögon – En stor trend

En stor trend de senaste Ären Àr maffiga, lite mer markerade bÄgar. Den typen av bÄgar gör sig otroligt bra med tonade glas. Det kan ocksÄ bli ett vÀldigt fint lyft för en tunn metallbÄge som med ett nafs förvandlas till nÄgot vÀldigt snyggt och coolt. För för ett par Är sedan sÄ var jag med i TV4s nyhetsmorgon och pratade just om trenden med tonade & fÀrgade glasögon glas. Jenny Strömstedt provade dÄ ett antal bÄgar med tonade eller fÀrgade glas. Klippet finns kvar och Àr lÀnkat i ett tidigare blogginlÀgg (lÀs mer).

Gradal toning

NÀr det gÀller tonade glas sÄ menar de flesta glas med gradal toning. Det innebÀr att glaset Àr lite mörkare i överkant och ljusare i nederkant. Svagt tonade glas med gradal toning Àr det som oftast anvÀnds för vanliga glasögon och dÄ Àr de mörkare upptill och tonar mjukt till ljusare nertill. DÄ Àr toningen oftast 30% upptill och 0% nertill eller 40%-0%, lite beroende pÄ smak, tycke samt vilken fÀrg man har valt. Det brukar bli perfekt om man Àr ute efter ett par tonade glasögon Àven för inomhusbruk. Om man lÀgger i mer toning Àn sÄ, kan det uppfattas som lite mörkt.

Fördelen med gradal toning Àr att glasen dÄ Àr ljusare i nedre delen, vilket underlÀttar vid exempelvis lÀsning. I glasögonen som jag har pÄ mig pÄ översta bilden sÄ Àr det ett blÄtt glas med 40%-0% gradal toning. Emma (tv) och Alexandra (th) pÄ bilden nedan har ocksÄ gradaltonade glas i sina glasögon, bÄda med brun 40%-0%.

Emma och Alex i tonade glasögon

Tonade glasögon – Ett riktigt hantverk

Att fÀrga glas Àr ett riktigt hantverk dÄ olika tjocklek pÄ glas, olika index eller styrkor pÄverkar slutresultatet. Alla glas fÀrgas för hand, nÄgot som jag ocksÄ fick se vid mitt senaste besök hos en av vÄra leverantörer. Det betyder att en person stÄr och doppar i de olika fÀrgbaden för att fÄ en perfekt ton eller fÀrg pÄ just ditt glas. Premiumglas har dessutom 8-9lager ytbehandling (antireflex, rep, vatten etc) som behöver torka innan det Àr dags för nÀsta lager. Sammantaget ligger det en hel del arbete bakom dina nya glas. Mer om hur glasögonglas tillverkas fÄr jag Äterkomma till i ett senare inlÀgg.

Vilka fÀrger kan jag vÀlja mellan?

Vi har tagit fram en egen fÀrgkarta förutom de vanliga fÀrgerna som grÄ, brun och svart. Om du trots det inte hittar den fÀrg du har tÀnkt dig sÄ kan vi hjÀlpa dig att skrÀddarsy ett par helt unika glasögon. Ta kontakt med oss sÄ hjÀlper vi dig.

FrÄn vÀnster:

Tonade glasögon med styrka

Det flesta glasögon som vi gör med tonade glas Ă€r sjĂ€lvklart med styrka. Men det finns ocksĂ„ de som ser det mer som en accessoar och vi kan Ă€ven hjĂ€lpa till med tonade glasögon utan styrka. I vĂ„r webshop sĂ„ kan du bestĂ€lla glasögon med tonade eller fĂ€rgade glas, precis lika enkelt som ett par glasögon med klara glas. Du klickar helt enkelt pĂ„ knappen ”lĂ€gg till glas” precis bredvid den bĂ„ge som du valt. Det Ă€r för vĂ„ra premiumglas som möjligheten att vĂ€lja till fĂ€rg finns.

Kan man ha progressiva glasögon med tonade glas?

SjÀlvklart sÄ kan vi hjÀlpa till med tonade glas i dina progressiva glasögon. Progressiva glas anpassas efter anvÀndaren för att det ska bli bra, vilket gör att vi tyvÀrr inte kan sÀlja dem online. Vi Àr helt enkelt mÄna om att det ska bli bra. Du kan vÀlja pÄ samma fÀrger som för enkelslipade glas. SÄ dÀr Àr det ingen skillnad.

Åsa i pilotglasögon med Rosa glas

FÀrgade glasögon

FÀrgade glasögonglas med samma fÀrg över hela glaset Àr ocksÄ nÄgot som har blivit populÀrt de senaste Ären. HÀr ser vi mÄnga kÀndisar som Johnny Depp och Benjamin Ingrosso som gÀrna vÀljer fÀrger som sticker ut lite i allt frÄn blÄtt till gula glas men finns sÄklart i mÄnga nyanser att vÀlja pÄ. Lite beroende pÄ fÀrg sÄ lÀgger man dÄ ofta en toning pÄ mellan 30-50%. Som referens ligger solglasögon pÄ ungefÀr 85% toning.

Efter ett av inslagen i TV4 Nyhetsmorgon sÄ fick jag mÄnga frÄgor kring mina rosa glas. Det Àr ett par helfÀrgade rosa glas (40%) som jag satt in i en pilotbÄge frÄn Dior.

Nyhet – FĂ€rgskiftande och tonade glas

FĂ€rgskiftande (transitions) och tonade glas Ă€r nu ocksĂ„ möjligt. Tidigare har man som kund tvingats vĂ€lja om man vill ha glas som mörknar vid solljus eller glas med en grundtoning. Nu finns Ă€ven möjligheten att vĂ€lja en grundton och Ă€ven lĂ€gga till den fĂ€rgskiftande funktionen som gör glasögonen skönare Ă€ven i solljus. Även de hĂ€r glasen gĂ„r bra att bestĂ€lla i vĂ„r webshop, vĂ€lj premiumglaset och dĂ€refter finns möjligheten till tillval.

Fördelar och nackdelar med tonade glasögon eller fÀrgade glas

Fördelar och nackdelar med tonade eller fĂ€rgade glasögon Ă€r inte helt enkelt dĂ„ det Ă€r upp till anvĂ€ndaren att bedöma. En del Ă€r vĂ€ldigt kĂ€nsliga medans andra knappt bryr sig. Men vi börjar med de lite mer uppenbart negativa. Om du vĂ€ljer att sĂ€tta en toning eller att ha fĂ€rgade glas sĂ„ kommer fĂ€rger att Ă„terges annorlunda. Är man formgivare, grafiker eller har ett yrke dĂ€r fĂ€rgkoder och exakta fĂ€rger Ă€r viktigt Ă€r det med andra ord ett dĂ„ligt val. MĂ„nga vĂ€ljer dĂ„ att ha ett par glasögon med klarglas som man anvĂ€nder i jobbet och sedan ett par snygga glasögon med tonade glas privat. Fördelarna med tonade glas Ă€r att du kan skrĂ€ddarsy dina glasögon sĂ„ att de blir unika och passar dina fĂ€rger och preferenser. Jag kĂ€nner mig alltid lite coolare i tonade glas och tycker att de bidrar till att glasögonen kĂ€nns som en accessoar.

Tonade glasögon – ljuskĂ€nslig

Tonade glasögon Àr nÄgot som ofta upplevs positivt för den som Àr ljuskÀnslig. DÄ fÄr man bort lite av det starkaste ljuset samtidigt som man har en ljusare del nedÄt. Vilket kan vara bra vid exempelvis lÀsning. Hur mörk toning man vÀljer Àr lite upp till anvÀndaren, vi brukar rekommendera att gÄ frÄn 30 till 0 eller 40 till 0. Det finns ocksÄ en mÀngd filterglas dÀr man slÀcker ut en del av ljuset som t.ex. kan trigga migrÀn eller höja kontrasten för dom som behöver det. Glas för migrÀn har en lÀtt rosa toning medans kontrasthöjande glas Àr gula eller orangea.

Visa alla inlÀgg