Vad är terminalglasögon egentligen?

augusti 15, 2019 | Glasögon
Hem » Blogg » Glasögon » Vad är terminalglasögon egentligen?

Jag märker att mina kunder sitter mer och mer framför datorer/läsplattor. Fel glasögon eller inga glasögon kan göra att vi får problem med huvudvärk, röda och trötta ögon. Många får även problem med nacken då man tvingas titta i fel del av glasögonen om man har progressiva glas. 
Precis som man behöver träningsskor när man springer eller andra kläder vid olika aktiviteter behöver vi ibland anpassa vår syn och glasögon till ett specifikt avstånd eller ändamål. 
Våra ögon är inte gjorda för att sitta framför en skärm 5-8 timmar/dag som de flesta av mina kunder gör. Det gör att vi måste anpassa glasögonen till det avstånd som vi tvingar ögonen att se på alla dessa timmar.
De flesta upplever att de får mindre huvudvärk, mer ork att koncentrera sig och känner sig piggare i ögonen med rätt terminalglasögon.

Vad gäller för arbetsgivaren?

Om arbetstagaren sitter mer än en timme/dag framför skärm har denna rätt till att undersöka sina ögon och se om behovet för terminalglasögon finns. Enligt AFS 1998:5 Arbete vid bildskärm och enligt AFS 1998:1 Belastningsergonomi.

Så alltså finns det lag på att alla ska få chansen att få ett problemfritt seende vid sina datorer, bra va!

Visa alla inlägg