Hultins Optik - Transitions

Transitionsglas – magiska glasögon

september 18, 2019 | Glasögon
Hem » Blogg » Glasögon » Transitionsglas – magiska glasögon

Under sommaren så har jag testat transitionsglas. Vad är det då?
Min 3-åriga son som även tror sig veta att Mammutar fanns när mamma växte upp förklarar det enklast genom att säga att det är ”magiska glasögon”.

Jag kan ju inte annat än hålla med, för det är lite så som jag upplever dem. När det är sol ute så förvandlas de omgående till ett par solglasögon. När man sedan går in igen så skiftar de tillbaka till ett par ”vanliga glasögon”. Utvecklingen har onekligen gått framåt och Transitionsglas är inte längre lite grådassiga glas som varken blir klara eller tillräckligt mörka.

De glas som jag har i mina Moscot Miltzen (Light grey) är Essilor Transitions XTRActive. Det är en modell som blir extra mörka vilket jag personligen uppskattar eftersom de då fungerar bra som solglasögon. Dessutom så är de anpassade för bilkörning och får då en toning på ca 50% när man sitter i bilen. Jag upplever det senare som väldigt skönt när man sitter och kör eftersom jag helst inte vill ha för mörka solglasögon vid bilkörning samtidigt som det är väldigt skönt för ögonen med lite toning.

Hultins Optik - transitions innan sol
Mina magiska glasögon innan jag kliver ut i solen.
Vad säger Essilor själva?

”Essilor Transitions®-glasen är perfekta för alla som lever ett aktivt liv och tillbringar tid både utomhus och inomhus och vill använda samma par glasögon både utomhus och inomhus. Essilor Transitions-glasen filtrerar starkt och bländande ljus, samtidigt som skadligt ljus blockeras”.

Jag skriver under på Essilors formulering också. Det har varit kanon att ha ett par klara glasögon när man sitter på kontoret. När det sedan blir dags för lunch och man förhoppningsvis kliver ut i solljuset så har man alltid ett par solisar på. Grym kombination helt enkelt.

Hultins-optik-transitions-mörka
Mina magiska glasögon när de utsätts för solljus.

Det som kan vara värt att tänka lite på när man väljer Transitionsglas är att välja en båge som man tycker passar både för klarglas och solglas. Kanske en lite tuffare båge än du normalt vågat välja som glasögonbåge?

Läs mer om färgskiftande glas under Fråga Optikern

Visa alla inlägg