Ögonbottenbild

Synundersökning med AI-teknik

januari 24, 2021 | Klinisk
Hem » Blogg » Klinisk » Synundersökning med AI-teknik

Synundersökning med AI-teknik

Vi på Hultins Optik har i 10 års tid jobbat rutinmässigt med att screena efter tidiga tecken på ögonsjukdomar. Alla kunder som gör en synundersökning hos oss får mäta tryck och ta en bild på sin näthinna. Där kan vi se om det föreligger någon risk för de vanligaste ögonsjukdomarna som grönstarr (glaucom), AMD och diabetesretinopati.

Grönstarr

Grönstarr är idag tvåa i världen som den vanligaste orsaken till blindhet. Där är det mycket viktigt med tidig upptäckt för att kunna förebygga synnedsättning. WHO rapporterar att 80% av blindhet hade kunnat förhindras vid en tidig upptäckt.

Hur fungerar AI-tekniken?

Under det senaste halvåret så har vi skalat upp denna screening genom att låta ett AI baserat program som heter Retinalyze scanna ögonbottenbilderna. Tekniken ger tillgång till en enorm databas med flera hundratusen ögonbottenbilder och via en algoritm jämförs bilderna. På så sätt kan man hitta små avvikelser som är ovanliga eller väldigt tidiga. De som använt systemet har även kunnat upptäcka andra allvarliga sjukdomar som tumörer och sjukdomar i blodkärlen. Forskning pågår även kring att använda sig av samma teknik för att scanna för sjukdomen Alzheimers. Vi är riktiga tekniknördar och älskar att ha ett sådant bra program att jobba med.

Hur går en synundersökning till med AI-teknik?

– Först så tar vi en bild på din näthinna med ögonbottenkamera.

– Därefter laddas bilden upp i Retinalyze system som scannar bilden för avvikelser.

– Efter ca 30 sekunder kommer svaret och pedagogiskt nog så sorteras bedömningarna in i:
 Grönt = inga förändringar.
 Gult = misstänkt förändring, återbesök och nytt foto inom ett år.
 Rött = förändringar på näthinnan

– Om Retinalyze bedömer att det finns förändringar så skickas bilden till en ögonläkare för vidare bedömning, oftast får vi svar inom 24 timmar men ibland snabbare än så. Vi ringer upp dig så fort vi fått svaret.

– Du som kund kan även få en utskrift med dina resultat och bild.

Var det länge sedan du gjorde en synundersökning?
Hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig.

Visa alla inlägg