Hultins Optik Vad gör mycket skärmtid med våra ögon?

Mycket skärmtid på sistone?

april 29, 2020 | Klinisk
Hem » Blogg » Klinisk » Mycket skärmtid på sistone?

I genomsnitt spenderar vi ca 7 timmar/dag framför en skärm. Ungdomar mer än så, och enligt undersökningar så vaknar många tonåringar för att kolla sina mobiler även nattetid. 

Under människans levnadsår så har vi på väldigt kort tid ändrat vårt beteende så drastiskt att vi nog kan säga att ingenting liknar denna digitala revolution som det vi sett de senaste åren. Än mer nu i denna nya situation där många sitter hemma och jobbar/pluggar och möts i de digitala rummen istället för i mötesrum. 

Hur påverkar detta våra ögon?

Som sagt så var nog inte riktigt tanken att våra ögon skulle sitta framför en skärm i den utsträckningen som vi gör idag och många känner nog igen sig i symptom som röda, grusiga och trötta ögon i slutet av dagen. 

Blått ljus?

Överexponering av blått ljus som kommer från skärmar, tablets och ledlampor påverkar våra hjärnor och forskning visar på att sömnhormonet melatonin påverkas och för med sig att vi sover sämre och stör vår naturliga kroppsrytm. Det kan även orsaka ögonsjukdomar som AMD (förändringar i gula fläcken) och gråstarr.

Kan man göra något åt detta? 

Det enkla svaret är att sitta mindre framför skärm eller se till att man har de bästa förutsättningarna för att slippa konsekvenserna av ens exponering. För att skydda ögonen långsiktigt så är ett blåljusfilter som läggs i dina glasögon ett bra sätt att filtrera det dåliga blåa ljuset och istället släppa in det goda ljuset. På så sätt undviker man att överexponeras av det ljus som anses skadligt för oss. Det kan även vara bra att se över att man har rätt glasögon och styrkor för just skärmarbete. Rätt glasögon gör att du orkar koncentrera dig bättre och slipper symptom.

Blåljusfilter är en del av antireflexbehandlingen har en blå restreflex och glaset har en liten aning gul ton i sig som knappt är märkbar. Dina glasögon ser ut i princip som vanligt men med alla fördelar för att du ska kunna behålla din syn livet ut!

Exempel på glas som går att få med skydd mot skadligt blått ljus

Visa alla inlägg