Mina tips för att undvika ögoninfektioner!

augusti 16, 2019 | Davids inlägg
Hem » Blogg » Davids inlägg » Mina tips för att undvika ögoninfektioner!

För dig som har varit vänlig nog att läsa mina tidigare blogginlägg tänkte jag nu bjuda på en lista med några tips på hur man ska tänka för att undvika ögoninfektioner när man har linser, ja eller i varje fall vad man inte ska göra. Som du säkert förstår så har det här varit ganska dyrköpta lärdomar som jag nu bjuder på helt gratis. Det borde göra att jag ligger bra till för något form att journalistpris och om inte annat så har jag säkert ett helt annat förhandlingsläge när det gäller att förnya mitt bloggkontrakt.

1. Lyssna på din optikers råd!
Det finns en anledning att din optiker säger som han/hon gör, de är helt enkelt måna om din syn även om du inte alltid är det. De ser konsekvenserna dagligen, vilket en vanlig linsanvändare oftast inte gör förrän det redan är för sent. Så nej, det är inte skrämselpropaganda de utövar mot dig när de förklarar att det finns bakterier som kan göra att du slutar med ett porslinsöga. Under den här punkten vill jag redan nu ursäkta mig med att alla förmaningar som jag fått har jag tolkat som att de kommit från min fru och alltså INTE från min optiker. Jag jobbar hårt på att hitta en vit läkarrock som jag tänkte att hon kunde dra på sig när det är dags att förmedla optiker-råd på hemmaplan. Det har än så länge inte fallit i så god jord men jag kanske kan få till någon form av mössa i varje fall.

2. Använd dygnetruntlinser, när det passar…
Jag älskar mina dygnetruntlinser. De har som du säkert förstått varit nästan lite för bra för min del men känslan av att stoppa in en lins och sedan inte behöva tänka på att ta ut linsen på kvällen är fantastisk. Det finns dock tillfällen när dygnetruntlinserna inte är det bästa valet ex. när du är ute och reser och badar i ”smutsiga” hotellpooler. Ögat får då svårt att spola bort alla läskiga bakterier och de har dessutom en jäkligt fin kindergarten att växa till sig i under natten då linsen samlat på sig lite fin mat åt bakterierna (proteiner som de älskar). Om du tänker att jag spolar av dem i linsvätska så är saken biff, tänk igen. Linsen behöver ligga minst 6h i vätskan för att bli desinficerad. Är du dessutom utomlands så kan det vara bra att tänka på att bakteriefloran kan se lite annorlunda ut där.

Här i mörkret lurar den, den ”äckliga” poolen

3. Använd endagslinser, när det passar…
Endagslinser har ju fördelen att du tar ut och kastar dem på kvällen, på så sätt har du nya fräscha morgonen efter och inga linser under natten. Det är även smidigt att alltid ha med några endagslinser i bilen, väskan eller kanske golfbagen? Om du då tappar en lins kan du snabbt och smidigt sätta in en fräsch lins istället för att fundera på hur du nu löser situationen eftersom du just nu inte hade någon linsvätska med dig.

4. Chansa aldrig!
En tappad lins är sällan en bra lins att köra vidare på, chansa aldrig.

5. Använd även glasögon.
Gör dig inte för beroende av linser. Köp inte ett par billiga ”ska bara ha hemmaglasögon”. Det blir en bortkastad investering som du förmodligen inte ens vill gå ned till den lokala matbutiken i. Gör precis tvärtom istället, köp ett par lite för dyra, lite för fina och lite för vågade bågar som blir en del av din outfit. På så sätt kanske du använder dem istället och vem vet, de kanske blir så uppskattade att du vill ha några olika att välja på.

6. Testa slipade solglasögon eller glasögon med transitionglas.
Det är ganska trevligt att ha ett par slipade solglasögon om nu väl ögoninfektionen skulle vara framme, för min del så räddade det upp en del av semestern. Ett annat alternativ kan ju också vara ett par glasögon med transitionglas, ett glas som anpassar sig efter ljusförhållandet. Det är mina egna nya personliga favoriter. Jag återkommer kring det i något senare inlägg, då det kräver lite mer utsvävande text.

Visa alla inlägg