Hultins OptikHultins optik

Barn och glasögon

Behöver ditt barn glasögon?


Barn tar in nästan 90 procent av allt de lär sig genom ögonen. Det är därför extra viktigt att potentiella synfel upptäcks tidigt. För att synen ska kunna utvecklas normalt behöver ögat få en klar bild. Det är inte lätt som förälder att veta om ens barn ser bra eller inte.

En del barn har svårt med avståndsbedömningen och kanske upplevs som lite ”klantiga” medan andra klagar på huvudvärk. Att gnugga sig mycket i ögonen kan också vara ansträngning i ögonen. Äldre barn kan få problem med koncentrationen i skolan och att läsningen går trögt. Barn kan inte alltid själva sätta ord på sina besvär så det gäller att vara uppmärksam på eventuella problem.

Barn glasögon

Barn och skärmtid

Många barn sitter idag framför skärmar och vi upplever att det finns en stor ökning med besvär med ögonen efter det. Flera 10-11-åringar har ett närseende som går att jämställa med en 50-åring. 

Då barnen oftast inte vill bli fråntagen sin skärm klagar de sällan på att de inte ser ordentligt utan det blir mer tråkiga saker som att de inte ser ordentligt i skolan som brukar komma.

De kontroller som utförs av skolor och BVC är mycket enkla och täcker egentligen bara in ett enda synfel nämligen närsynthet. Har ditt barn översynthet, astigmatism, skelning eller muskelproblem så märker man inte det på dessa kontroller. Som optiker tycker vi att det är lite märkligt men så ser det ut. Så se till att kolla ditt barns ögon ordentligt, de är deras viktigaste sinne för inlärning.

Tips vid köp av barnglasögon:

  1. Börja med att välja en båge som passar barnets ansiktsform. Bågen får inte vara för stor, så att glasen senare kan centreras optimalt.
  2. Välj alltid plastglas eftersom de erbjuder mest säkerhet och skydd vid lek.
  3. Det bästa valet är glasögonbågar som kan anpassas flexibelt till barnets ansikte med mjuka, anpassningsbara näskuddar – helst tillverkade av silikon – och flexibla justerbara sidor.
  4. Investera i en hårdhetsbehandling så håller glasen längre. För barn i skolåldern rekommenderas dessutom glas med reflexfri yta. Ljusreflexer från taklampor kan störa synen och leda till att barnet tappar koncentrationen.
  5. Peppa ditt barn så att han eller hon använder sina glasögon och dessutom gillar att använda dem. Låt barnet vara med och välja båge. Och bit ihop om han eller hon väljer en färg som inte direkt är din stil!
  6. Använder du som förälder både linser och glasögon? Försök i så fall att använda glasögonen lite mer under barnets första tid med glasögon.
  7. Visserligen behöver barnens ögon UV-strålning för att utvecklas, men i bergen, vid snö eller på stranden är det viktigt att de använder solglasögon med 100 % UV-skydd, eftersom strålningen är starkare här.

Läs gärna även våra blogginlägg:

”Barn behöver bra glasögon”
”Barn och skärmtid”