Barn och skärmtid

Barn och skärmtid

augusti 28, 2019 | Barn
Hem » Blogg » Klinisk » Barn och skärmtid

Barn tar in nästan 90 procent av allt de lär sig genom ögonen. För att synen ska kunna utvecklas normalt behöver ögat få en klar bild. Det är inte lätt som förälder att veta om ens barn ser bra eller inte.

En del barn har svårt med avståndsbedömningen och kanske upplevs som lite ”klantiga” medan andra klagar på huvudvärk. Att gnugga sig mycket i ögonen kan också vara ansträngning i ögonen. Äldre barn kan få problem med koncentrationen i skolan och att läsningen går trögt. Barn kan inte alltid själva sätta ord på sina besvär så det gäller att vara uppmärksam på eventuella problem.

Många barn sitter idag framför skärmar och vi upplever att det finns en stor ökning med besvär med ögonen efter det. Flera 10-11-åringar har ett närseende som går att jämställa med en 50-åring.

Då barnen oftast inte vill bli fråntagen sin skärm klagar de sällan på att de inte ser ordentligt utan det blir mer tråkiga saker som att de inte ser ordentligt i skolan som brukar komma.

De kontroller som utförs av skolor och BVC är mycket enkla och täcker egentligen bara in ett enda synfel nämligen närsynthet. Har ditt barn översynthet, astigmatism, skelning eller muskelproblem så märker man inte det på dessa kontroller. Som optiker tycker vi att det är lite märkligt men så ser det ut. Så se till att kolla ditt barns ögon ordentligt, de är deras viktigaste sinne för inlärning.

Visa alla inlägg