Barn behöver bra glasögon

Barn behöver bra glasögon

november 13, 2019 | Barn
Hem » Blogg » Barn » Barn behöver bra glasögon

Barns ögon är inte färdigutvecklade och genomgår många förändringar. En synskärpa på runt 50 % under barnets första år växlar i allmänhet till 100 % när barnet fyller tre. Djupseendet är inte färdigutvecklat förrän barnet är 9, medan synfältet fortsätter att utvecklas fram till att barnet är ungefär 12 år gammalt.

Men inte ens då är processen slutförd. Ögonen fortsätter att växa ända tills man blir vuxen. Det är därför viktigt att kontrollera barnets syn ofta. En optiker bör regelbundet kontrollera om glasögonglasen fortfarande har rätt styrka, eftersom styrkan framför allt för barn kan förändras mycket snabbt.

Att skydda barnets ögon mot skadlig UV-strålning är också nödvändigt samtidigt som barnglasögon måste uppfylla en rad andra kriterier, t.ex. att vara särskilt robusta.

Glasögon som inte är optimalt tillpassade kan påverka både när- och långsynta barns och vuxnas ögon. Ett par felaktigt tillpassade glasögon skadar visserligen inte barnets ögon men kan göra att synen inte utvecklas fullt ut. Ett perfekt tillpassat par barnglasögon kan dock ha motsatt effekt, de främjar en optimal syn.

Läs även blogginlägg om ”Barn och skärmtid”.

Visa alla inlägg