David under test av glasögonglas

Dags för nytt test av glasögonglas

juli 12, 2021 | Bågar
Hem » Blogg » Davids inlägg » Dags för nytt test av glasögonglas

Då var det dags för ett nytt test av glasögonglas. Den här gången med ett nytt glas från Zeiss. Zeiss Smartlife heter glasen som ska testas. Det är ett riktigt premiumglas som anpassas efter individen och vårt ständigt uppkopplade liv.

Jag är själv väldigt kräsen med glasögonglas och har genom åren fått förmånen att testa många olika. För att balansera upp mina erfarenheter en aning så kommer inte bara jag att testa dem utan även min gode vän Henrik Folkesson.

Vart började vi?

Till att börja med så behövde vi välja en båge att sätta glasen i. Att välja båge är något som jag har förstått att en del kan uppleva som lite knepigt. Har man inte möjlighet att komma förbi butiken eller om man vill skaffa sig lite grundkoll innan så har jag ett tips. Testa Hultins Optiks virtuella provrum. Där kan man ganska snabbt prova sig fram till vilken typ av stil som man är ute efter. För att jämföra olika stilar så brukar jag ta ett par skärmdumpar på mobilen. När man fått en känsla kring vad man är ute efter så kan man filtrera bågar efter ett antal parametrar i webshoppen, ex. pilotbågar.

Mina tankar kring val av båge

Jag var ute efter en lätt och skön metallbåge. Ahlem och Eque.M är två leverantörer som jag tycker gör det extra bra. Det är två märken som spelar i den högre ligan och det förstår man när man tittar på detaljer och materialval. Något som kanske inte är helt enkelt att förmedla via en bild.

Jag väljer oftast att sätta fotokromatiska glas i mina glasögon. Du kanske har hört färgskiftande eller Transitions? Bra då menar vi samma sak. Kärt barn har många namn helt enkelt.

Har du inte hört något? Då rekommenderar jag ett äldre blogginlägg ”Transitionsglas – magiska glasögon”

Varför jag älskar färgskiftande glas får jag återkomma till i ett senare blogginlägg. Hur som helst så bör man tänka till en extra gång när man väljer färgskiftande glas. Bågen ska göra sig snygg både som glasögon och som solglasögon.

Mitt val föll till slut på en båge från Eque.M. Bågen heter Shooter, vilket google tydligen tycker är ett dåligt namn då det ofta fastnar i deras policyfilter gällande vapen. Hur som helst så älskar jag bågen och färgen SLG (guld) var mitt slutgiltiga val.

Eque.M Shooter I

Henriks tankar kring val av båge

Förra gången så valde jag en Moscot Lemtosh. Det var för att ha något långsiktigt. Lemtosh är ganska diskret och tidlös som gjorde att den passade det jag sökte då. Den här gången var jag ute efter något som stack ut lite mer.

Jag har sett en del gamla bilder på Yves Saint Laurent som jag tycker är vansinnigt elegant. Den här gången ville jag gå lite åt det hållet. Lite mer båge som kan vara kul stundtals. Jag hittade stilen väldigt bra hos Cutler and Gross och det blev en mönstrad eftersom jag tycker att svart blev alldeles för hårt.

Henrik i Cutler and Gross

Mätningar

Efter att ha valt ut varsin snygg båge så var det dags att gå vidare med vårt test av glasögonglas. Nu skulle glasen individanpassas och för att göra det så behövde vi göra en del mätningar.

Varken jag eller Henrik har progressiva glas och var därför inte vana vid att behöva göra mätningar. Men när Zeiss steppar upp och vill få oss att se så bra som möjligt så är vi fogliga som små lamm. Det vreds på huvudet åt alla dess håll och efter en liten stund så var vi klara.

Vad gjorde vi för mätningar?

För att optimera glasen så mättes bågens parametrar i förhållande till ögat. På så sätt blir glasen anpassade efter just dig och den båge som du har valt. Du får helt enkelt ett optimerat seende.

Henrik genomför mätningar

Test av glasögonglas?

Nu kanske du undrar vad vi tyckte om glasen?
Ja, det är något som får bli till en form av cliffhanger. För att kunna utvärdera glasen korrekt så behöver vi självklart använda dem ett tag. Vi tar semestern för att utvärdera dem och så lovar vi att komma tillbaka med ett utlåtande efter semestern. Låter det ok?

Visa alla inlägg