Tillverkning av glasögon

Att välja rätt glas

maj 25, 2021 | Glasögon
Hem » Blogg » Glasögon » Att välja rätt glas

Som kund att välja rätt glas är inte lätt och vad skiljer egentligen mellan de olika glasen?

Rent allmänt kan man utgå ifrån vilket behov du har. Använder du glasögon dagligen eller bara som komplement till linser? Eller har du läs/terminalglasögon och vistas endast inomhus med glasögonen?

Starka styrkor:

Har du styrkor över +-3,0 så bör du välja ett tunnare och lättare glas i ett högre brytningsindex 1,6 eller 1,67. Ju starkare styrkor desto högre brytningsindex är tumregeln.

Heltidsbärare:

Satsa på ett bra glas med hög upplösning för bästa möjliga seende. Synen står för ca 80% av dina sinnesintryck. Billiga eller enkla glas kan göra att du får symptom som huvudvärk eller sämre skärpa.
För att glasen ska hålla länge rekommenderar vi en bra ytbehandling. Då får du ett bättre skydd mot repor, smuts och störande reflexer i glasen ex. Crizal Sapphire

Vill du även skydda ögonen från solen så välj ett färgskiftande (fotokromatiskt) glas. Då får du solglasögon inbakat i samma par. Glasen finns i olika mörkhetsgrad/toning. Funderar du på att ha dem även som solglasögon så rekommenderar vi Transition Extractive, vilket är den mörkare varianten. Läs gärna vårt blogginlägg ”Transitionsglas – magiska glasögon”

Deltidsbärare:

Om du endast använder glasögon hemma och mest linser så kan du satsa på ett mediumalternativ till glas. Glaset blir billigare och har då lite enklare ytbehandling. Det kan vara ett aktuellt alternativ då du ändå inte sliter så mycket på glasögonen. Eller så väljer du ett par riktigt coola gradaltonade glas, som gör att när du väl har glasögon så blir de till en cool accessoar.

Terminal/Läsglasögon:

Sitter du mycket framför skärm eller läser mycket? Då är det viktigt att eliminera så mycket blänk som möjligt för ett bekvämt seende. Satsa på ett glas med hög upplösning och antireflex som har blåljusfilter ex. Crizal Prevencia.

Ungdomsprogressiva:

Pluggar du mycket eller sitter mycket med telefonen och börjar få svårt att fokusera eller växla synen från nära till långt håll? Då kan du behöva ett avlastningsglas. De gör så att dina ögonmuskler får anstränga sig mindre när du tittar på telefon eller laptop. På så sätt blir man inte lika trött i ögonen. Exempel på avlastningsglas är Essilor Eyezen.

Progressiva glas:

Vi säljer endast progressiva glas i vår fysiska butik då dessa glas kräver kunskap och ofta skräddarsydda mätningar. Det gör vi för att du som kund ska få optimalt seende. Här mäter vi dina individuella mått som hur mycket du vrider på huvudet eller ögonen vid läsning. Vilket öga som är dominant och hur bågen sitter i förhållande till ditt öga. Vi säljer främst glas från världsledande glasleverantörerna Essilor och Zeiss . Vi har alltid tre månaders tillpassningsgaranti för att du som kund ska känna dig trygg.

Vad skiljer ett dyrt glas från ett billigare?

  • Upplösningen i glaset, bättre optik för skarpare och mer naturlig syn
  • Funktioner (ex. färgskiftande eller anpassat för ett uppkopplat liv)
  • Ytbehandlingar som gör dina glas mera reptåliga, smuts- vatten- och dammavvisande, samt tar bort irriterande reflektioner.
  • UV skydd för din långsiktiga ögonhälsa
  • Tunnare, lättare och mer eleganta glas som gör att du inte bara ser bra, utan även ser bra ut
Visa alla inlägg