Test_av_Zeiss_skidglasögon_Åre_5_2

Test av Zeiss-skidglasögon

januari 17, 2021 | Davids inlägg
Hem / Davids inlägg / Test av Zeiss-skidglasögon

Att Zeiss är väldigt bra på optik och duktiga på glasögonglas, det vet jag sedan länge. Men hur bra är Zeiss-skidglasögon?

Ole och Stig-Helmer begav sig till de svenska alperna för att testa Zeiss-skidglasögon i backen.

Ole och Stig-Helmer?

Jag har ofta fått höra att jag har vissa likheter med Ole Bramserud, ja ni vet den där härligt prylgalna killen från Sällskapsresorna. Han med ”vibrasjonsdempere” och den där stekheta vita Porschen som sladdar iväg i början av Snowroller. Ni förstår ju säkert att det förmodligen inte är några komplimanger som jag får, även om jag uppenbarligen tar dem så.

Jag råkar även ha en barndomskompis som enligt mig har minst lika mycket likheter med Stig-Helmer. De senaste 10 åren så har vi avverkat en del resor tillsammans men den här gången var det dags för min fru att axla rollen som ”Stig-Helmer”. Något som i skidbacken kändes minst sagt naturligt.

Vilka skidglasögon testades?

Jag hade gjort en ganska massiv research i vanlig ordning och eftersom jag har provat väldigt många olika glasögonglas så har jag under åren lärt mig att det är stor skillnad på glas och glas. När det kommer till skidglasögon så är jag minst lika petig som med vanliga glasögonglas. Det ska gå fort nedför backen, långa härliga svängar och jag vill hinna se sådant som jag behöver parera.

Genom åren har jag hunnit köpa på mig ett lagom antal olika skidgoogles. Det har blivit brillor både för ”svenskt väder” och mer posörbetonade skidgoogles för fint alpväder. En blandad kompott av märken med bl.a. Dragon och ett antal från Oakley. Min referens Oakley Canopy har haft en lins som faktiskt fungerat helt okej både i Sverige och i Alperna. Men bra kan väl alltid bli bättre?

Zeiss Skidglasögon-zeiss-goggle-interchangeable-black-ml-red

Zeiss Sonar

Under min research så hittade jag Zeiss Interchangeable med Zeiss Sonarglas. Skidglasögon där Zeiss har skaffat ett patent (ZEISS Sonar-patentet: PCT/EP2013/000138).

Jag läste lite mer om Zeiss-skidglasögon och fick fram:
”De förbättrar sikten vid alla ljusförhållanden i snön och förstärker färger, ljusstyrka och kontrast även vid höga hastigheter i pisten. Den gör med andra ord skidåkningen säkrare.”

Jag tyckte att det lät kanon och när brillorna dök upp så kom de med en lins för bra väder och en för lite sämre väder. För att kunna testa båda linserna så tog jag genast kontakt med vädergudarna som lovade att vara på vår sida.

Hur gick det då med Zeiss-skidglasögon?

Jodå, efter att ha hjälpt ”Stig-Helmer” på med pjäxorna så tog hon sig nästan igenom liftkortskontrollen själv och efter att bara ha missat en lift så var även hon ute i backen. Jag hade självklart hunnit finjustera lite detaljer på den nya klockan så att all data om hastighet och höjdmeter skulle sparas korrekt. Jag intalade mig att det var viktigt att ha så mycket data som möjligt när man ska testa saker.

Första dagen hade jag beställt lite sämre väder för att få testa linsen som var för just lite sämre väder. Vädergudarna levererade punktligt och solen lyste med sin frånvaro samtidigt som termometern visade -22 grader. Det innebar att efter ett tag så satt ”Stig-Helmer” och sippade på en kopp te under tiden som jag slet i backen. Som tur var så var jag riktigt nöjd med linsen.

Det blev bra kontraster i snön och med all data som jag nu samlat på mig så kunde jag avläsa att det gick i 75,8km/h, i långa svepande svängar. Det enda problemet som jag hade kunde jag inte gärna klandra brillorna för. I backen så gick snökanonerna för fullt och varje gång man kom ned till liften så fick man torka bort ishinnan på brillorna för att kunna se något. Till slut fick även jag kasta in handduken…

Den andra linsen då?

Dag nummer 2 bjöd på fantastiskt väder, precis som jag hade beställt. Redan efter första transportsträcken bestämde jag mig att byta till den andra linsen. Det var galet smidigt att byta lins på Zeiss-skidglasögon och jag hann med det i den för dagen obefintliga liftkön. Förutom att den såg mycket coolare ut så var den även ett betydligt bättre alternativ vid solsken.

Här hittade jag nya favoriter, både vad det gäller skidglasögon och väder. Den här dagen blev helt fantastisk i backen och jag bara njöt.

Summering

Så för att summera så gillade jag verkligen Zeiss-skidglasögon. Betydligt smidigare att byta lins än vad jag hade förväntat mig samtidigt som Zeiss levde upp till mina förväntningar när det gäller att leverera ett bra glas. Det är med andra ord fortfarande skillnad på glas och glas.

Visa alla inlägg