Linser eller glasögon

Linser eller glasögon?

augusti 14, 2019 | Davids inlägg
Hem » Blogg » Davids inlägg » Linser eller glasögon?

En del föredrar linser och andra föredrar glasögon. Självklart finns det för och nackdelar med båda alternativen och bland mina kompisar så går åsikterna isär kring vilket som är det bästa alternativet. Någon som tidigare bara haft linser blir kär i en ny båge och använder bara glasögon, en annan som tidigare bara haft glasögon syns numera bara i linser då han lagt om livsstil och toktränar.

Jag tror nog att mycket handlar om vad man har för livsstil, vilka aktiviteter man håller på med samt hur ögonen mår. Själv så har jag historiskt varit en galet nöjd linskund, egentligen efter att jag för många år sedan skaffade dygnetruntlinser. Jag upplevde det som att jag mer eller mindre hade opererat ögonen fast utan riskerna. Utan linser hade det varit svårt för mig att träna MMA, dykningen hade blivit knepigare och racingen krångligare. Jag är helt enkelt jäkligt nöjd över den frihet som dygnetruntlinser har gett mig, att jag dessutom upplevde att ögonen inte blev lika trötta och torra då linserna släppte in mer syre gjorde inte saken sämre.

Vart efter åren går och det blivit mer skärmtid så har även glasögonen blivit en större del av min vardag, dessutom så gillar jag dem som accessoar och det är skönt att kunna byta ”look” relativt enkelt. Det finns även lite nackdelar med linser och det kommer jag till i senare blogginlägg men för min del har det handlat om ögoninfektioner. Idag använder jag både glasögon och linser och är väldigt tacksam över att båda alternativen finns.

Barberare

Senaste gången jag valde fel…

Sedan så finns det ju de där gångerna man önskat att man valt ”det andra alternativet”. Det hände mig nu under sommaren. Jag kände att skägget hade blivit lite vildvuxet, Åsa var inte heller lika imponerad som vanligt och min 3-åriga son började nog fundera på om det var hans far som var den riktiga tomten.

Då vi var nere i södra Sverige en sväng så fick det bli till att googla barberare och helt enkelt hoppas att man hamnade på något bra ställe. När jag kom dit så kändes det lite som en källarmoské och jag insåg att det var arabiska som gällde, jag hakade på trots bristande kunskaper. Presenterade mig och berättade att jag hette David. Det var väl ungefär där mina kunskaper tog slut, det gjorde inte min barberares. Han malde på…

Jag satte mig i stolen och tog av mig glasögonen. Det var nu det började gå fel eftersom jag har rätt knackig syn. Efter en stunds överläggande och lite teckenspråk kom vi fram till att här skulle det trimmas. Jag såg ju inte vad han höll på med och än mindre hur det blev, men han verkade nöjd och körde på. Med jämna mellanrum så frågade han vad jag tyckte och eftersom jag inte såg något och inte heller kan särskilt många ord på arabiska fick det bli tamam (perfekt). 

Det blev inte perfekt, ganska långt ifrån men jag hade inte så mycket mer alternativ än att tacka honom (på arabiska) och bege mig hemåt för att ta fram maskinen och köra av allt själv.

Nästa gång väljer jag linser och för att inte hamna i samma sits igen så har jag dessutom preppat upp bilen, diverse väskor och andra bra ställen med engångslinser. På så sätt kan jag fortsätta att använda mina favoritglasögon men konstant vara beredd på nya ”äventyr”. 

Visa alla inlägg