Faya – Optiker på Södermalm

Faya - Optiker på Södermalm

Faya

Hur länge har du jobbat i optikbranschen?
Jag började som optikerassistent 2003 och 2010 gick jag en 4,5-årig optikerutbildning i Köpenhamn. Därefter så har jag fortsatt att utbilda mig och läste senast en utbildning för att få dropprättigheter (diagnostisk optometri).

Vad tycker du är roligast med att vara optiker?
Jag älskar problemlösningen med yrket och svåra fall triggar igång mig lite extra. Jag vill gärna lösa ett problem som ingen annan lyckats med tidigare. Kunder som kanske har varit runt hos olika optiker tidigare men aldrig riktigt fått bukt med problemet. Då ska jag lösa det. Lite som Åsa kan vara med ex. skelningar som hon är extremt duktig på.

Berätta något som inte alla vet om dig
Jag hade aldrig varit utomlands när jag började min optikerutbildning i Danmark. Där fick jag det mindre smickrande priset som ”årets GPS” för att jag inte hittade någonstans. Noll lokalsinne helt enkelt. Nu för tiden löser jag det med en snitslad bana till jobbet, som Hans & Greta. Det fungerar bra förutom när någon hundägare haft samma rutt.

Kan du tipsa om någon bra serie?
The Boys på Amazon. Det var mycket mörk humor som jag fastnade för.

Har du någon skämslåt?
E-type, This is the way

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Jag gillar att ha lite små projekt hemma (pysselprojekt). Det kan bli både stora och små projekt när jag drar igång.

Vilka är dina senaste glasögon/solglasögon?
Celine CL4006IN

Finns det något märke som ligger dig lite extra varmt om hjärtat och i så fall vilket?
Vi har många väldigt bra märken. Moscot som är ett familjeföretag gillar jag väldigt mycket. Det är klassiskt och genuint. Ahlem vill jag också lyfta fram. Det är en kvinnlig designer och grundare. Jag tycker att det är härligt med lite ”girlpower”.

Vad är speciellt med Hultins Optik?
Ja, jag har ju faktiskt lite att jämföra med. Totalt så har jag jobbat på 8 olika ställen i ett antal olika städer. Hultins Optik är faktiskt riktigt speciellt och det är sällan man stöter på en sådan butik och arbetsgivare. Jag älskar sättet vi jobbar på, hur vi är mot varandra. Vi har ett teamwork som funkar så otroligt bra. Att vi får vara med kunderna under hela resan och att vi inte har ”löpande band-undersökningar”. Det gör att vi kan leverera kvalité och ett arbete som vi kan stå för.

Hur känner du när du går hem från jobbet?
Jag är oftast glad och positiv, inte totalt utmattad. Jag har aldrig känt att jag inte vill gå till jobbet imorgon utan längtar efter att få komma tillbaka till jobbet. Till min lilla familj.

När kände du senast att du gjorde skillnad för en kund och vad gällde det?
När man har hittat svåra sjukdomar som var viktiga att hitta i tid, vilket tyvärr händer ganska ofta. Vi kan se väldigt mycket på kärlen i ögat ex. högt kolesterol och dessutom så använder vi AI-teknik för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomar.

Finns det någon trend genom tiderna som du gillat lite extra?
Jag har alltid gillat trenden med stora bågar. Det ger ofta lite mer lyxkänsla, vilket jag tycker är en härlig känsla.

Vad ville du jobba med när du var liten?
Jag ville bli kläddesigner och har alltid sytt sedan jag var liten.

Hur märker ni av hemsidan?
Det är många som ringer in och vill ha hjälp att bestämma glas till sin weborder. Det är kul att kunder börjar bli mer medvetna kring vilka glas de väljer i sina bågar. Det gör ofta att de blir betydligt mer nöjda med sina nya glasögon också. Sedan så är det självklart många som kommer in i butiken som har tittat på olika bågar på hemsidan.