Blogginlägg om Eye floaters

Eye floaters

oktober 31, 2019 | Okategoriserade
Hem » Blogg » Okategoriserade » Eye floaters

Hjälp! Jag ser massa svarta prickar i synfältet!
Så låter det väldigt ofta när vi får samtal från kunder som har så kallat flugseende. Eller på engelska eye floaters.

Vad är det då?

Inuti ögat så finns det en geléaktig massa som fyller ut ögat och kallas för glaskroppen. Med åren så kan denna dra ihop sig lite och det bildas små ”rynkor” som ser ut som trådar eller prickar som flyter runt i ögat. Ibland så lägger sig en sån tråd mitt i ens synfält och man får blinka och hålla på för att den ska försvinna.

Är det farligt?

Detta kan såklart vara störande men tillståndet är helt ofarligt och i de allra flesta fall ger man bara ett lugnande besked och gör ingenting åt det.

Skulle man däremot uppleva ljusblixtar i samband med lite större sotflagor i synfältet eller kanske disig syn då har man troligtvis fått en glaskroppsavlossning. Detta kan i sin tur leda till att den har dragit i näthinnan och kanske gått hål på näthinnan som behöver behandlas.

Är man orolig och aldrig haft flugseende (Eye floaters) tidigare kan det vara bra att gå och kolla ögonen. Vi tittar då i ett mikroskop eller med ett instrument som gör att vi kan se in i ögat och bedöma hur din glaskropp ser ut. Vi remitterar till ögonklinik om något behöver åtgärdas.

Behöver du också boka tid för synundersökning?

Sugen på att läsa mer om ögonhälsa?

Vi försöker samla information kring ögonhälsa både under Fråga Optiken men även i fler kliniska blogginlägg.

Visa alla inlägg