Närsynthet barn

Banbrytande behandling av barns närsynthet

januari 26, 2022 | Barn
Hem » Blogg » Barn » Banbrytande behandling av barns närsynthet

Förbättra livet genom att förbättra synen.

Vad är närsynthet?

Närsynthet har blivit en epedemi världen över och 2050 räknar man med att 50% av världens befolkning kommer att vara närsynta.

När man är närsynt så hamnar bilden inte på ögats filmduk, näthinnan utan lite framför. Detta skapar en suddig syn på långt håll. Med hjälp av glasögon eller linser så flyttar man bilden till näthinnan och man får då en tydlig bild. Det som händer när man korrigerar närsyntheten med ett traditionellt glas eller vanlig kontaktlins är att ögat fortsätter att anpassa sig till det och ögat fortsätter att växa. Över tid så ökar barnets närsynthet gradvis ända upp till 20-25 års ålder.

Närsynthet

Vad är riskerna med närsynthet?

När ögat växer för att kompensera för att bilden inte riktigt hamnar rätt på näthinnan så blir ögats vävnader mer utdragna och förtunnade. Detta gör att risken för en rad ögonsjukdomar ökar dramatiskt. Man har en högre risk som närsynt att drabbas av näthinneavlossning och förändringar i gula fläcken som kan ge synhotande skador på ögat.

Varför blir man närsynt?

Den ökande andelen närsynta barn tillskrivs inte helt otippat vår nya digitala livsstil. En undersökning som genomförts av YouGov, på uppdrag av KlarSynt, visar att barn i genomsnitt har en skärmtid på nästan ett dygn (23 timmar) i veckan.

Det artificiella ljuset inomhus och från skärmar bidrar till förändringen men även det korta avstånd som barnen tittar på olika plattor och telefoner.

Sen finns det givetvis en ärftlighetsfaktor från föräldrarna. Är du som förälder närsynt så ska du hålla lite uppsikt på hur ditt barn beter sig när hen tittar på något. Ju tidigare man upptäcker synfelet, ju bättre behandling kan man sätta in.

Finns det någon behandling mot närsynthet?

JA!

Vi har tidigare kunnat förhindra utvecklingen av barns närsynthet med kontaktlinser som bygger på en speciell teknik som gör att ögat inte växer i samma takt och där har vi sett fantastiska resultat.

Men eftersom det är viktigt att börja behandla barn som är närsynta så tidigt som möjligt har det varit lite krångligt att lära barn hantera kontaktlinser i yngre ålder.

Nu har det äntligen kommit ett glasögonglas som motverkar ökning av närsynthet hos barn.

Hultins Optik fick genom sina erkänt kliniskt duktiga optiker vara pilotbutik när det nya glaset från Essilor Stellest kom.

Vi genomgick en utbildning för att få kunna tillpassa dessa medicinteknisk avancerade glas. Studier visar att man kan sakta ner eller förhindra att närsyntheten ökar med ca 60%

Essilor Stellest graph

Hur fungerar glasen?

Glasen har 1021 små små droppar av linser på glasen som gör att bilden som hamnar på näthinnan blir annorlunda mot ett vanligt glasögonglas och ögat i sin tur reagerar med att inte växa och bli mer närsynt, smart eller hur? Använder barnet dessa glas minst 12 timmar/dag så har de kliniska studier som gjort kring barns närsynthet visat att 67% utvecklar mindre närsynthet jämfört med traditionellt glasögonglas.

Essilor Stellest

Finns det något man kan göra för att barn inte skall utveckla närsynthet?

Förutom att man inte kan rå för vilka gener man får som barn så kan man som förälder tänka på följande när det gäller barns närsynthet:

  • Barnet behöver minst 2 timmars utomhusvistelse för att få naturligt ljus som i sin tur gör att ögat växer normalt
  • Ta paus från skärmar, sitt inte så lång tid i sträck
  • Om möjligt se till att de kopplar upp sig på tv:n som är längre ifrån och därmed skapar mindre belastning på ögonmusklerna
  • Begränsa skärmtiden

Jag är orolig för mitt barns syn, hur gör jag nu?

Om ditt barn har fyllt 8 år är du välkommen på en synundersökning hos oss för att bedöma hur ditt barns ögon mår.

Om barnet är yngre än 8 år och du misstänker att hen har problem med synen så vänder du dig till BVC som remitterar till ögonläkare.

Visa alla inlägg