Ögonhälsa

Medvetenheten ökar och allt fler blir intresserade av möjligheterna att arbeta förebyggande för att upptäcka förändringar och ev. ögonsjukdomar i tid. Din ögonhälsa är en del av din generella hälsa och ett optikerbesök då och då borde vara lika självklart som allmänna hälsokontroller. Ta hand om dina ögon, du har bara två!

Ögonhälsa & ögats uppbyggnad

Förebyggande synvård

Nedan hittar du en snabbguide till förebyggande synvård och god ögonhälsa.

  • Gå på regelbundna, noggranna optikerkontroller – en ögonhälsoundersökning är mer än att bara ”kolla synen”.
  • Ställ frågor till optikern om vad som ingår i undersökningen. Ta gärna reda på vilken utbildning och kompetens just din optiker har.
  • Skaffa rätt glasögon och/eller linser som passar dina behov, förutsättningar och användningsområden.
  • Ta reda på om det finns ögonsjukdomar eller synnedsättning i släkten.
  • Skydda alltid dina ögon från solljus – kanske behöver du t ex ett par solglasögon med slipade glas.
  • Ät en sund och varierad kost! Studier visar att antioxidanter, vitaminer och mineraler kan ha en positiv inverkan på din ögonhälsa. Fråga din optiker om vad som kan passa dig.

Hur ofta bör jag undersöka synen

Du som bär glasögon och har normala synproblem rekommenderas att göra en synundersökning åtminstone en gång per år. Använder du linser bör du besöka din optiker en till två gånger per år, beroende på vilken typ av linser du valt.

Våra optiker utför också en undersökning som kallas samsynutredning. Den innebär att optikern undersöker hur dina ögon samarbetar och deras förmåga att fokusera på nära håll. Denna typ av undersökning rekommenderas i första hand om optikern upptäcker några tecken på nedsatt funktion i samband med synkontrollen.

Kontakta din KlarSynt-optiker för att boka en ögonhälsoundersökning, eller om du vill veta mer om ögonhälsa och vad som är rätt för just din situation och dina behov.
 

Hitta din blinda fläck

I vårt synfält har vi en prick där vi faktiskt inte ser något alls.Den heter blinda fläcken och du kan själv ta reda på var du har din. Ta ett vitt papper och rita ett litet kryss. Tio centimeter höger om krysset ritar du sedan en liten punkt. Håll pappret cirka 30 centimeter från ögat. Blunda med vänster öga och titta på krysset. För sedan pappret närmare eller längre ifrån ögat så kommer du att se att vid ett visst avstånd så försvinner pricken. Det är hjärnan som fyllt i pricken med vitt. Hjärnan tror att det ska vara så eftersom det är så mycket vitt runt om.
 

Kosttillskott kan stärka ögonhälsan

På hsenare år har flera vetenskapliga studier visat att vitaminer, antioxidanter och omega-3 har en positiv inverkan på flera av kroppens funktioner. Även på dina ögons välmående. Kosttillskott kan därför vara ett bra komplement för att förebygga en långsiktigt god syn.
 

Gula fläcken mår bra av frukt och grönt

Åldersförändringar i ögats gula fläck är en mycket vanlig åkomma som påverkar synen för många på äldre dar. På senare år visar flera studier att antioxidanter har en särskilt positiv inverkan när det gäller att bromsa denna utveckling. Att äta grönsaker och frukt som innehåller mycket antioxidanter eller kosttillskott kan därför bromsa förändringarna.
 

Hur går en synundersökning till?

Ett besök hos optikern innebär så mycket mer än att bara få hjälp med att välja glas och bågar eller linser. Att undersöka synen regelbundet handlar helt enkelt om god förebyggande ögonhälsovård. En fullständig syn- och ögonundersökning innehåller flera olika delmoment, alla lika viktiga, som anpassas efter dina personliga förutsättningar. Vi välkomnar både nya som återkommande kunder på synundersökning och du är välkommen att boka tid här.
 

Våra vanligaste ögonsjukdomar

När vi blir äldre påverkar åldrandet vår syn. Vi ser sämre, får torrare ögon och drabbas av åldersrelaterade ögonsjukdomar. Men idag kan de både behandlas och förekommas, bara vi upptäcker dem i tid. Vissa saker hör åldern till och är inte alltid helt lätta att påverka. Som att vi får rynkor, fula fläckar på huden och att vår syn försämras.