Åsa – Optiker på Södermalm

Åsa - Optiker på Södermalm

Åsa

Hur länge har du jobbat i optikbranschen?
Ja, det har ju faktiskt hunnit bli några år nu. Jag började i branschen -98.

När kom du på att du skulle starta eget?
2006 köpte jag Hultins Optik tillsammans med min kompanjon Elsi. Efter att ha jobbat i 4 andra butiker innan, så var det dags att stå på egna ben.

Varför valde du att starta eget?
Jag ville göra det som var bäst för mina kunder och inte det som huvudkontoret sa att vi tjänade mest pengar på. Klart att det var superläskigt att starta eget. Vi hade ingen stor pengasäck bakom sig och var relativt unga när vi köpte Hultins. Det var helt klart ett risktagande för att få göra det vi brinner för men idag ångrar jag det inte en sekund.

Hur har resan med Hultins Optik varit så här långt?
Vi tog över en liten sliten butik med nedåtgående trend och idag så är vi en butik som många väljer att gå till. Det är en resa som inneburit mycket jobb och självklart så har vi stött på många utmaningar under årens lopp men nu känner jag mig väldigt stolt över Hultins Optik.

Det som har varit bäst är alla fantastiska kunder man träffat genom åren. Jag har fått se barn växa upp, människor skaffa familj och jag är så glad över alla kunder som fortsätter att komma till oss trots att en del numera kanske bor en bit utanför Stockholm och fått lite längre att åka.

Sedan så har man självklart fått jobba tillsammans med många härliga optiker och kollegor under åren. Jag ser det som att jag har en extra familj här på jobbet, vilket är väldigt härligt.

Hur är din och Elsis relation efter alla år?
Vi är som ett gammalt gift par. Vi fyller i varandras luckor, känner varandras styrkor och svagheter. Vi ger varandra stöd och puttar på när det behövs. Vi är väldigt olika men kompletterar varandra bra, som ett väloljat klockspel. Sist men inte minst så har vi väldigt roligt tillsammans också.

Vad tycker du är roligast med att vara optiker?
Variationen. Det finns så många olika delar som är fantastiskt kul att hålla på med. Det kliniska, mode, trender och den sociala kontakten. Känslan av att hjälpa någon att se, när ex. ett barn sätter på sig sina första glasögon och helt plötsligt blir världen så mycket klarare. Det är en härlig känsla.

Berätta något som inte alla vet om dig
Jag flyttade till London när jag var ung. Utan jobb eller bostad och med endast 2 nätter på hotell betalt. Det fick bära eller brista helt enkelt. Jag fick tag på ett jobb och på mitt första jobb i London var jag tvungen att lära mig hur man tog emot ett bombhot på telefon. Det kändes lite udda när man kom från trygga Sverige.

Kan du tipsa om någon bra serie?
Lupin och La casa del papel är två bra serier som man bör se om man inte redan har gjort det.

Har du någon skämslåt?
Många, de flesta skyller jag på min son ex. Samir & Victor, Shuffla shuffla.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Då umgås jag gärna med familj och vänner. Jag tycker om att gå i skogen och dricker gärna ett glas vin med tjejkompisarna (gärna på Söder). Sedan så har jag alltid gillat att resa.

Vilka är dina senaste glasögon/solglasögon?
Mykita Meryl med Shamir 4K progressiva glas, gradal brown 40-0%

Finns det något märke som ligger dig lite extra varmt om hjärtat och i så fall vilket?
Mykita, De går sin egen väg och är otroligt coola utan att vara trendiga. Handgjorda i Berlin, otroligt fin kvalité och det känns som att det ligger mycket kärlek i varje båge.

Vad är speciellt med Hultins Optik?
Vi har utgått från oss själva när vi har skapat Hultins. Vi har hela tiden försökt att plocka det bästa och göra det bästa av vad vår bransch har att erbjuda. Hultins Optik ska vara en butik där vi själva vill handla.

Hur känner du när du går hem från jobbet?
Jag kan vara på dåligt humör efter bilköer men när man kommer till jobbet så är det precis som att allt bara rinner av. Det går inte att vara arg med fantastiska kunder och kollegor.

När kände du senast att du gjorde skillnad för en kund och vad gällde det?
Idag, efter en slutkontroll på en kund som efter en stroke haft synfältsbortfall. Vi har jobbat med synträning för att öka kundens sidoseende och nu blev det klart att han återigen får köra bil. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till med sånt.

Vad ska man tänka på när man väljer glasögon?
Välj något som du känner dig snygg i. Om du bara ska ha ett par glasögon, välj ett par som du känner dig riktigt snygg i och inte vad som passar med mjukisbyxorna hemma. Våga lite mer, då kommer du att bli mer nöjd i längden.

Finns det någon trend genom tiderna som du gillat lite extra?
Tonade glas, det kan dölja även de sämsta dagarna.

Vad ser du för fördelar med att jobba på Hultins och inte i någon kedja?
Allt i princip. Fördelen att få välja det som är bäst för min kund utan att någon styr ovanifrån. Köpa in de bågar som jag själv gillar. Kunna boka så att man har ordentligt med tid för varje kund. Att det inte alltid är sista raden som räknas utan att vi har ett hållbart sätt att jobba på.

Vad ville du jobba med när du var liten?
Jag ville bli doktor eller marinbiolog.

Hur märker ni av hemsidan?
Många som gjort research och hittar till oss trots att vi inte direkt ligger på någon shoppinggata. Weborders som kommer in och kunder som ringer när de sitter på hemsidan som vill ha hjälp med att bestämma glas.